Blog

Waar is toch de A3?

Gepubliceerd op: 4-6-2024 door Paul Brood

In 1976 wordt op de rijkswegen een wegnummering ingevoerd. Autosnelwegen krijgen een A-nummer, niet-autosnelwegen een N-nummer. Alle autosnelwegen, op een paar uitzondering na, zijn rijkswegen, maar niet andersom.

Net als in de Franse tijd alle grote wegen vanuit Parijs liepen, zo beginnen de eerste nummers van de rijkswegen in Amsterdam: rijksweg 1 over Apeldoorn en Deventer naar de Duitse grens, rijksweg 2 via Utrecht en Eindhoven naar Maastricht. Rijksweg 4 is feitelijk de route Napoleon van Amsterdam naar het zuiden. Rijksweg 5 is bedacht als de verbinding van Amsterdam naar Haarlem. Na veel discussie wordt hij in deze eeuw de westelijke bypass van Amsterdam. Hij loopt van Schiphol via het knooppunt Raasdorp naar de zuidelijke punt van het Coenplein. De A5 is nu de langste verhoogde snelweg van Nederland en zo wellicht de snelweg van de toekomst.

Maar waar is toch de A3? Rijksweg 3 zou de verbinding van Amsterdam met Rotterdam via Gouda worden. Na de vaststelling van eerste Rijkswegenplan van 1927 wordt het tracé van rijksweg 3 in 1931 vastgesteld. Maar het wordt een project van voortdurend afstel, tot het plan uiteindelijk in de jaren 1970 definitief wordt afgeblazen. Zo is er nooit een rechtstreekse autoweg van Amsterdam naar Rotterdam gekomen.