Blog

Het einde van de Noord-Hollandse Vechtstreek

Gepubliceerd op: 23-2-2021 door Paul Brood

Wat is dat? Noord-Hollandse Vechtstreek? Er is toch alleen een Utrechtse Vechtstreek? Zeker. Er zijn zelfs twee rivieren met de naam Vecht: één in Overijssel en één in Utrecht. Maar de laatste heeft haar benedenstroom in een smalle strook tussen Amstelland en het Gooi. En deze strook – met de steden Muiden en Weesp - maakt deel uit van de provincie Noord-Holland.

Op oude kaarten is de bijzondere ligging van Muiden en Weesp goed te zien. Zo laat de Nieuwe kaart van het baljuwschap Gooyland, daterend uit de achttiende eeuw, in het groen Muiden en de Muiderban zien, in lichtpaars Weesp en Weesperkarspel. Vanaf de Hinderdam en Uitermeer meandert de Vecht langs beide steden tot zij bij het Muiderslot in de Zuiderzee uitmondt.

Het was logisch geweest wanneer – bij alle gemeentelijke herindelingen en fusies – deze Hollandse Vechtstreek een nieuwe gemeente geworden zou zijn. Het gehele gebied ten oosten van Amsterdam wordt ten slotte vaak Gooi en Vechtstreek genoemd. De gemeente Vechtstreek, klinkt ook mooi. Maar het is er niet van gekomen. De gemeente Weesp wordt in 2022 een deel van de gemeente Amsterdam. De gemeente Muiden is in 2015 samen met Bussum en Naarden de nieuwe gemeente Gooise Meren geworden. Gemiste kans?